Oficiālā elektroniskā adrese jeb e-adrese no 2023. gada 1. janvāra būs obligāta visām juridiskajām personām.

Kas ir elektroniskā adrese jeb e-adrese?

E-adrese ir drošas saziņas pakalpojums – uzņēmuma digitālā pastkastīte. Juridiskas personas var izveidot e-adresi šādos divos veidos – portālā Latvija.lv vai integrējot risinājumu sava uzņēmuma dokumentu vadības sistēmā. Portālā Latvija.lv e-adresei var piekļūt, identificējoties ar elektroniskās identifikācijas līdzekļiem (personas apliecību (eID karti), mobilo lietotni eParaksts Mobile vai eParaksts karti). Uzņēmumiem, kas e-adresei vēlas pieslēgt savu dokumentu vadības sistēmu – ar tehniskajiem parametriem un dokumentāciju var iepazīties te https://viss.gov.lv/lv/Informacijai/Dokumentacija/Vadlinijas/e-adrese

Uz ko attiecas oficiālā elektroniskā adrese jeb e-adrese?

Elektroniskā adrese jeb e-adrese attiecas uz jebkuru juridisku personu – uzņēmumu, biedrību, nodibinājumu, arodbiedrību un citiem LR Uzņēmumu reģistrā reģistrētiem tiesību subjektiem Latvijā.

Kādas priekšrocības dod e-adrese?

Ja juridiskai personai ir izveidota e-adrese, turpmāk tā varēs elektroniski sazināties ar valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī iestādēm būs iespējams ar uzņēmēju sazināties šajā digitālajā pastkastītē, nevis papīra formātā uz uzņēmuma juridisko adresi. Uzņēmēji varēs gan sūtīt informāciju un dokumentus, gan pieprasīt valsts un pašvaldību iestāžu pakalpojumus jebkurā laikā, kā arī no jebkuras atrašānās vietas.